tirsdag den 14. juli 2009

Tal så ordentligt


Oplæsere på TV skal på skolebænken og det kan ikke ske for hurtigt.
De burde lære at tale ordentligt, lære at der stadigvæk er et e i vores sprog og ikke lave det om til et a. og de burde tvinges til at tale i en hastighed der tvinger dem til at få alle endelser i et ord med og ikke som nu hvor det hele ender i en form for mumleri, hvor man skal gætte sig til hvad de mener.
oplæsere er mumlere i første potens !
Øv hvor er jeg træt af at se den reklame for høreapparater der lukrerer på mumlerierne på TV, de fleste kan godt høre, men de kan ikke forstå, fordi der bliver jasket og sjusket med sproget i radio og tv

5 kommentarer:

Vibeke sagde ...

Kære Inge
Ja du har ret, jeg har høreapparat, men det er nu slet ikke altid, at jeg kan forstå hvad det er de "mumler".
Knus
Vibeke

Madame sagde ...

Er det ikke bare fordi, vi ikke længere er purunge, at vi oplever det sådan?
Forståeligheden har dog også med lydteknikken at gøre - man kan hæve de svage passager, som fx i amerikanske film, hvor man kan høre hvert et ord.

Maria sagde ...

Enig og jeg er hverken "gammel" eller hørehæmmet. Det bliver sløset med det danske sprog - både skrift og tale - også i det offentlige rum. Det er trist og vil på sigt få store konsekvenser for vores fine sprog!

ingedk sagde ...

Jeg er kun gammel, ikke hørehemmet( har fået det kontrolleret)og måske har det noget med alder at gøre, men bør det ikke være sådan at selv gamle kan høre og forstå hvad der bliver sagt ?
Jeg tvivler på hvor mange unge der hører radio og ser TV, alligevel er begge dele lagt til rette for de unge, skidt med de gamle, de dør alligevel ;-)
Glemte at sige at også musik kan genere i udsendelser, et eksempel er "Pyramiderne" på DR 2 som sendes i øjeblikket, der er bulder og brag og det hører ingen steder hjemme i et seriøst program, basta;-)

Rasmine sagde ...

Jeg tror, at forståelsesvanskeligheder kan have noget at gøre med alder på den måde, at vi det meste af vores liv har været vant til en tydeligere udtale. Problemet er nemlig ganske rigtigt ikke, at vi ikke kan høre. Jeg har flere gange oplevet at stå over for unge mennesker - altså virkelig tæt på - hvor jeg i første omgang spekulerede på, hvilket sprog de talte, fordi jeg ikke forstod et ord. Jeg har endda været ude for at bede dem om at gentage, uden at det hjalp ret meget. Det drejer sig desværre ikke kun om nogle e'er, og det er rigtig sørgeligt.